Akademik

Afrika Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Müdürün Mesajı

Bir milyardan fazla insan nüfusuna ev sahipliği yapan Afrika kıtası; 30,370,000 km² yüz ölçümü ile dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Toplam 54 ülkenin yer aldığı Afrika kıtası; açlık, sefalet, kuraklık, salgın, hastalık, etnik çatışma ve şiddet olayları ile anılmasına rağmen aynı zamanda gelişmiş ülkelerin siyasi, askeri ve ekonomik olarak rekabet ettiği bir alandır.

Afrika kıtası sahip olduğu doğal kaynakları ve sağladığı ucuz iş gücü ile yabancı yatırımcıların gözdesi olmakla birlikte tarihsel süreçteki stratejik önemi nedeniyle de Türkiye’de de araştırmacılar tarafından önemli bir alan olarak görülmektedir. Bu anlamda Fenerbahçe Üniversitesi bünyesinde kurduğumuz Afrika Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Afrika kıtası; iletişim çalışmaları, kültürlerarası iletişim, stratejik iletişim, uluslararası göç, medya çalışmaları, sosyal psikoloji, uluslararası ilişkiler, sosyoloji ve psikoloji disiplinleri açısından incelenecek ve ilgili çalışmalara katkı sağlayacaktır.

Merkezimiz; Afrika Çalışmaları alanında bilimsel araştırma yapma hedefi ile iletişim bilimleri, insan ve toplum bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler gibi farklı bilim dalları ile iş birliği içerisinde mevcut bilimsel çalışmaların geliştirilmesine, genişletilmesine katkı sağlayarak alanla ilgili disiplinlerarası bilgilerin üretilmesini amaçlamaktadır.

Doç. Dr. Özlem Özdemir

Tarihçe

Fenerbahçe Üniversitesi, Afrika Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi 2020 yılında, “Afrika Çalışmaları Merkezi” adıyla kurulmuştur. Afrika Çalışmaları kapsamında disiplinlerarası çalışmalara ve araştırmalara katkı sağlamak amacıyla araştırma konularını genişletmektedir.

Hedefler

Afrika Çalışmaları alanında bilimsel araştırmalar yapmak, bu alanda yapılan/yapılacak olan araştırmaları teşvik etmek, desteklemek, konferans, sempozyum, seminer düzenlemek,

Afrika Çalışmaları alanına ilgi duyan ve bu alanda akademik çalışma yapmayı hedefleyen araştırmalar için kısa süreli sertifika programları düzenlenmek,

Afrika Çalışmaları alanında çalışmalarda bulunan diğer üniversite ve diğer kuruluşlar ile iş birliği sağlanarak ortak projeler üretmek, karşılıklı bilgi, fikir ve tecrübe aktarımını sağlamak için ilgili kuruluşlara öneride bulunmak,

Yurt içinde de yurt dışındaki üniversite, merkez, dernek ve kuruluşlar ile ortak araştırma projeleri gerçekleştirmek ve ulusal/uluslararası olarak karşılıklı öğrenci/öğretim üyesi değişim imkanları yaratmak,

Afrika Çalışmaları alanı üzerine ulusal/uluslararası dergilerde ve kitaplarda yayınlanacak akademik araştırmalar gerçekleştirmek,

Afrika Çalışmaları alanında uzman araştırma görevlileri ve öğretim üyeleri yetiştirmek,

Fenerbahçe Üniversitesi öğrencilerinin lisans ve lisansüstü düzeyde, Afrika Çalışmaları alanında gerçekleştirecekleri proje ve tez çalışmalarına teşvik ve akademik destek sağlamak,

Afrika Çalışmaları alanında yapılan araştırma ve uygulama çalışmaları sonucunda elde edinilen bilimsel, teknik bulguları ve verileri açıklayan sorunlara çözüm önerileri getiren rapor, bülten, proje, kitap, makale, dergi, sözlük ve benzeri yayınlar çıkarmak,

Üniversitelerin başta İletişim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olmak üzere, Sağlık Bilimleri Fakültelerine bağlı bölümler ile ortak çalışmalar yaparak, disiplinlerarası iş birliğini arttırmaktır.

Vizyon

Merkez faaliyetleri ile lisans ve lisansüstü öğrencilerin derslerde edindikleri bilgileri, merkezin ürettiği proje ve akademik yayınlara katkı sağlayacak şekilde kullanmaları sağlanacaktır. Böylelikle henüz eğitim aşamasında iken araştırma bilincini kazanan öğrencilere ek olarak merkezin düzenleyeceği eğitim programları ile konu hakkında uzmanlaşmak isteyen profesyonel kişilere eğitimler verilerek Afrika Çalışmaları alanında uzman kişiler yetiştirilecektir.

Afrika Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimizin disiplinlerarası perspektifi ile yapacağı ortak çalışmalar, bilginin yeniden üretilmesine katkı sağlayacak ve alan hakkında akademik tartışma ortamlarının oluşturulmasına imkân tanıyarak Türkiye’de öncü bir görevi üstlenmiştir.

Merkezimizi, diğer merkezlerden ayıran araştırma ruhunu bir yaşam biçimi haline getirme misyonu da toplum sorunlarını araştıran, analiz eden, etkili ve akılcı çözümler üreten, mesleki etik ilkeler doğrultusunda çalışmalarını gerçekleştiren, mesleki bilgi ve becerilerini iş hayatında profesyonel bir şekilde kullanabilen araştırmacılara destek verecektir.

Misyon

Fenerbahçe Üniversitesi Afrika Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin misyonu; Afrika Çalışmaları alanında bilimsel araştırmalar yaparak, yeni bilgi ve kuramların üretilmesini, merkez çıktılarının toplum ile paylaşılmasını sağlamaktır. Merkezimiz, araştırmaları ile üniversitemizin araştırma misyonunu da yerine getirmiş olacaktır. Merkezimiz, modern araştırmaları ile toplumu ilgilendiren sorunların çözümüne öncülük ederek, yaşamda anlam ifade eden, topluma fayda sağlayan ve yaşam kalitesini arttıran araştırmalar gerçekleştirmeyi misyon edinmiştir.

Kadro

Doç. Dr. Özlem Özdemir